Als mensen “uit-tunen” bij een vergadering

Als mensen uit-tunen bij een vergadering of training, dan gaat dít waarschijnlijk mis… 5 TIPS!Misschien herken je het wel als trainer/facilitator or leidinggevende.

Je staat voor de groep. Je behandelt een belangrijk onderwerp. En alles lijkt ogenschijnlijk goed te gaan. Denk je.

➡️ Tot je een paar “knikkebollers” signaleert. Er ineens opvallend veel mensen op hun telefoon zitten. Of wel erg glazig uit de ogen kijken…

Je doet nog een dappere poging ‘Kom op jongens, even erbij blijven’. En je gaat zelf éxtra je best doen om de mensen er weer bij te krijgen, entertainen, zuurstof pompen of extra pauze geven. Maar wat je ook zegt of doet, het haalt niet veel uit.

Als trainer zie ik het veel gebeuren in sessies. Vaak staat dit los van de kwaliteit van de trainer of facilitator, en heeft het veel meer te maken met hóe je de inhoud overbrengt.

Want de manier waarop je iets brengt, maakt dat mensen de inhoud wel of niet (duurzaam) onthouden, geboeid en of aangehaakt zijn.

Hieronder een handjevol randvoorwaarde én tips om uit-tunen tijdens je meeting te voorkomen:

👌🏽 Randvoorwaarde: Zorg dat de ruimte niet te warm is, en er eventueel een raampje openstaat. Te veel warmte is killing voor de aandacht boog.

👌🏽 Randvoorwaarde: als mensen aangehaakt willen blijven, dan helpt het als de spreker ook krachtig en met intonatie spreekt en staat.

💡Tip: Zorg voor een helder programma, waarin het doel voor iedereen duidelijk is. Less is more en vaak blijft 10% maar echt hangen. Het mooiste is dus als je max. 2-3 onderwerpen/doelen bespreekt per keer.

💡Tip: Zorg dat je mensen eerst laat aanhaken op het onderwerp, voordat je meteen de inhoud induikt. Haal bijv. eerst voorkennis op, of vraag door op waarom het voor hun ook relevant is.

💡Tip: Zorg voor voldoende afwisseling in je programma. Varieer met werkvormen, zodat je niet de hele tijd aan het zenden bent.

Meer weten, stuur je een bericht via ons contactformulier. Ik denk graag met je mee!

#josjetummers#training#programmasschrijven#trainingontwikkelen#trainer#facilitator#goedprogramma#werkvorm#binden#boeien