๐—™๐—ณ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ผ๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฝ๐—ท๐—ฒ ๐—ถ๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ? ๐—Ÿ๐—ฒ๐—ฒ๐˜€ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐˜!

Wat maakt jou (intrinsiek) gemotiveerd in jouw werk?

Volgens een van de belangrijkste onderzoeken in intrinsieke motivatie en werk, wordt voorspelt dat iedereen door verschillende dingen gemotiveerd wordt. Volgens het Job Characteristics Model* is het onder te verdelen in vijf verschillende โ€˜motivatorenโ€™. Als deze alle vijf in je werk terugkomen, zou je meer motivatie moeten ervaren. Wel hebben we allemaal een verschillende voorkeur qua volgorde.

Welke motivator is voor jou het meest belangrijk?

๐Ÿคน๐Ÿผโ€โ™‚๏ธ Variatie in gebruik van je vaardigheden

Als er afwisseling in je dag zit, waarbinnen je verschillende taken uitvoert. Hierdoor maak je gebruik van meerdere talenten en je skills en blijft je uitgedaagd en geprikkeld in je baan. Beter dan de hele dag hetzelfde doenโ€ฆ toch?

๐Ÿ–ผ๏ธ Taakidentiteit

Als je het complete proces voor ogen hebt, waarin jij een bijdrage levert. Hierdoor ben je meer betrokken bij het werk. En ervaar je meer verantwoordelijkheidsgevoel, dan de collega die slechts een klein deel van het proces/product uitvoeren die โ€˜the bigger pictureโ€™ niet meekrijgen.

๐ŸŒ Taakbelangrijkheid

Als jij jouw baan (of taak) als zinvol ervaart. In hoeverre heb jij een positieve impact op het verbeteren van levens van mensen, de organisatie, maatschappij. Het voelen van zingeving is een belangrijk onderdeel van het ervaren van intrinsieke motivatie.

๐Ÿ’ช๐Ÿผ Autonomie

Als je jouw baan of taak in grote mate zelfstandig en onafhankelijk uit kan voeren, levert dit meer autonomie op. De vrijheid om je eigen werkdag te plannen, of om met eigen initiatieven te komen verhoogt de intrinsieke motivatie.

๐Ÿ’ฌ Feedback

Als je hoort wanneer je het goed doet, en ook wanneer je tips krijgt wanneer en op welke manier je het beter kunt doen. Dit kan van de directe leidinggevende komen, maar ook van collegaโ€™s onderling. Het kan erg motiverend werken om jezelf te blijven verbeteren.

Welke motivator is voor jou het mรฉรฉst belangrijk?

*Bron: Job characteristics model van Hackman and Oldham