Cirkel van Invloed ▶️◀️ Cirkel van Betrokkenheid

Cirkel van Invloed ▶️◀️ Cirkel van Betrokkenheid

Wellicht heb je wel eens gehoord van beide invloedcirkels.

In de Cirkel van Betrokkenheid bevinden zich alle aspecten uit je omgeving die van invloed zijn op jou en waar jij dus in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent. Je wordt bijvoorbeeld beïnvloed doordat je in de file staat, of dat die ene collega wéér eens te laat is. Stuk voor stuk zijn dit gebeurtenissen die invloed hebben op jou en die in dit geval bepalen of jij op tijd op je werk komt; in het laatste geval kan je hoogstwaarschijnlijk helemaal niet naar kantoor. Omgekeerd heb jij géén invloed op deze gebeurtenissen. Kortom je bent betrokken bij de situatie maar je hebt er geen directe invloed op

De kleinere Cirkel van Invloed bevat de aspecten waar jij wel invloed op kunt uitoefenen. Met een proactieve instelling word je nog steeds beïnvloed door prikkels van buitenaf, maar je richt je energie op hetgeen zich binnen jouw invloedssfeer bevindt. In het voorbeeld van de file, richt je je op hetgeen je wél kunt doen. Bijvoorbeeld bellen naar de leidinggevende met de verwachte aankomst tijd. Of een collega contacten die je bijpraat over wat je gemist hebt.

Nog een praktisch voorbeeldje uit mijn eigen leven: Is onderstaande situatie herkenbaar voor je?

Soms merk ik dat ik me druk kan maken om die ene opmerking van die collega. Het spookt maar door mijn hoofd en met de tijd wordt het er niet beter op. Als trainer persoonlijke ontwikkeling ben ik me er erg bewust van, wat binnen en buiten mijn invloedsfeer valt. En tóch gebeurt het me soms dat ik me mee laat slepen door opmerkingen/situaties die ik toch niet kan veranderen.

Ik ben benieuwd hoe jij hiermee omgaat voor jezelf. Wat mij soms helpt, is om onderstaan format te gebruiken. En mezelf te bevragen:

❔ Heb ik hier invloed op?
❔ Kan ik er iets mee doen om het op te lossen?
❔ Wat is van mij, en wat is van de ander?
❔ Wat heb ik nodig om het ten slotte echt los te laten?

Succes met loslaten, of oplossen!